Eğitime ara verilen bu günlerde ebeveynler olarak çocukların ve gençlerin gündelik düzenlerinde asgari düzen sağlamak için yol gösterici işaretleri çocuklarınıza sunmalısınız. Bu yol gösterici işaretler olan kurallar çocukların ve gençlerin kendilerini güvende hissederek hareket edebilecekleri alanı belirleyen eğitici bir etkiye sahiptir. Unutmayın, kural koymanın da bir kuralı vardır.
– Koyduğunuz kurallar çocuklarınızın gelişimsel dönemlerine uygun olmalıdır.
– Çocukların örnek aldığı birincil bireyler ebeveynleridir. Çocuğunuza istenilen davranışları kazandırmak için siz ebeveynler rol model olmalısınız. Örneğin, çocuğunuzun telefon başında uzun saatler geçirmesini istemiyorsanız, sizler de telefonu bir kenara bırakabilmelisiniz.
– Kuralları belirlerken ebeveynler ortak kararda buluşmalıdır.
– Kuralların hayata geçirilmesinde tutarlılık önemlidir. Örneğin, çocuğunuzun bugün 2 saat telefon başında vakit geçirmesine müsaade ettiyseniz, yarın bu sürenin 15 dakika ile sınırlanmasını beklemek gerçekçi bir beklenti değildir.
– Özellikle küçük yaş çocuklar kuralları zaman zaman unutabildiğinden kuralları somutlaştırmalısınız. Çocuğunuzun görebileceği bir yere yazılarla ve görsellerle donatılmış bir “kurallar posteri” hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz daha büyük bir yaş grubuna mensup ise “kurallar sözleşmesi” hazırlayıp, karşılıklı imza atabilirsiniz.
Primum non Noncere! “Önce zarar verme!” -Hipokrat