Meksika ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkede görülen domuz gribi vakaları tüm dünyada sağlık otoritelerini alarma geçirdi. Ancak global bir salgına ve geçtiğimiz yüzyıldaki gibi milyonlarca ölüme neden olup olmayacağı henüz belli değilken bu kadar panik olunmasını anlamsız buluyoruz. Ancak yine de kendimizce alacağımız bazı önlemlerin akıllıca olacağı da aşikardır. Örneğin el yıkama başta olmak üzere hijyen önlemlerini almak gerekir.
Genel bilgiler:
Etken virüs, domuzlarda devamlı var olan bir virüstür. Kuş, insan ve domuzlarda yaşayan virüslerin bir kombinasyonu olan İnfluenza A H1N1 virüsü ise yeni bir virüs çeşididir. İnsandan insana kolayca bulaşır. Hastalık bulaşması için domuz eti yemek gerekmez. Bulaşma öksürük, aksırık, hatta konuşma sırasında saçılan virüstü partiküllerin solunması veya bu partiküllerin bulaştığı eşyaların ellenmesi ile bulaşır (Bundan dolayı el yıkama ve aksırırken kol veya mendille ağzı kapatma en önemli 2 hijyenik tedbir olarak kabul edilir)
Grip aşısı ve domuz gribi:
Son yıllarda yapılan grip aşısındaki influenza virüs çeşidi H1N1 virüsünü içermediği için domuz gribine karşı koruyuculuğu yoktur.
Belirtiler:
Yüksek ateş, Nefes darlığı, Sık ve şiddetli öksürük, Kas, baş ve boğaz ağrıları Titreme, Bazen kusma ve ishal
Tedavi:
Halihazırda domuz gribi virüsü için özel bir antiviral ilaç mevcut değildir. Genel tedbirlerin uygulanması: İnce giyinip üşüme halinde 1-2 kat daha kıyafet giyip gereğinde çıkarmak, sık sızı alımı, ateş düşürücüler, burun spreyleri, uzun süre yatak istirahatı.
Özel durumlarda doktorunuzun antiviral ilaçlar vermesi gerekebilir.
Primum non Noncere! “Önce zarar verme!” -Hipokrat