İstismar türleri arasında en zor fark ettiğimiz maalesef ki duygusal istismar diğer istismar türlerine göre daha soyut kalıyor, sözcüklerde kalıyor ve ebeveynler bunu geç fark edebiliyorlar. İstismar davranışları, söylemleri tekrarlıdır ve çocuk kendini mutsuz, korkmuş, utanmış, öfkeli ve değersiz hissedebilir.
Bu davranışlardan bir kaçı; * Çocuğu dinlemeden bağırmak * Çocuğun duygusal ihtiyaçlarını reddetme * Sevgi ifadeleri kullanmama * Yaş grubuna uygun olmayan cezalar * Ebeveynler olarak baskı ve otorite uygulamak
Çocuklar bu tür duygusal zedelenmeler yaşayınca kendilerini değersiz ve sevilmeyen bireyler olarak görürler. Dış dünyaya tepkiler başlar diğer sosyal yaşam alanlarına geçişi kolaylaştırır. Duygusal istismarın yanında çocuklar fiziksel ve cinsel istismarla da karşılaşabilirler. Buna maruz kalan çocuklar sıklıkla akranları arasında immatür kalırlar. İlişki kurmakta güçlük, madde bağımlılığı, akademik başarısızlık, öz güven problemleri yaşarlar. Çocuğu kurban rolünden almamız gerekir. Çocuk psikolojik destek (terapi) ile olumsuz etkilerden kurtulabilir.
Primum non Noncere! “Önce zarar verme!” -Hipokrat