Çocuğun eğitimi,çocuğun doğumundan yirmi yıl önce başlar. Çin Atasözü
Kurallar koyun, bu kuralları uygularken tutarlı ve kararlı olun.
Koyduğunuz kuralların mutlaka mantıklı açıklamalarını yapın. Bu sayede çocuk olayları doğru bir bakış açısı ile değerlendirebilmeyi, neden-sonuç ilişkisi kurabilmeyi ve kendi davranışlarının da mantıklı açıklamalarını yapabilmeyi öğrenir. Ayrıca önemsendiğini, kendi varlığına, fikirlerine değer verildiğini hisseder ve kendine güveni gelişir.
Çocuğunuza sorumluluklar verin.
Çocuğunuza yaşına uygun sorumluluklar verin ve ihtiyaç duyduğunda yanında olacağınızı, ona güvendiğinizi hissettirin. Gösterdiği çabayı takdir edin.
Sorununu çözmeyin; çözümü bulmasına yardımcı olun, yol gösterin.
Kendisine yaşadığı sorunları çözme fırsatı verilen bir çocuk bağımsız kararlar alabilmeyi, bu kararlarının sorumluluğunu üstlenebilmeyi öğrenir. Bu sayede kendi kendine yetebilen, kendi yeteneklerine, kararlarına güvenen, bağımsız bir birey olarak yetişir.
Aksine her sorunu anne-babası tarafından çözülen bir çocuk, ileriki yaşlarında karşılaştığı sorunlarda sürekli başkalarının yardımını bekler. Bu durum bağımlı ilişkiler geliştirmesine, yaşadığı her olumsuz deneyimde sarsılmasına ve kendisini yetersiz hissetmesine neden olur.
Çocuğunuzun olumlu davranışlarını destekleyin.
Olumlu davranışlar gösterdiğinde desteklenen çocuk, hangi davranışlarının onaylandığını öğrenir. Bu olumlu geribildirimler çocuğun olumlu davranışları içselleştirmesini sağlar ve özgüvenini geliştirir.
Çocuğunuza davranışlarınızla model olun. Sevgi Dolu Çocuk Yetiştirmek
Çocuğun sağlıklı duygusal gelişimi için kuşkusuz en değerli şey, kendisini hiçbir koşul gözetmeksizin; sadece varlığıyla bile sonsuz mutlu ettiğini bildiği, sevildiğini hissettiği bir aileye sahip olmasıdır. Çocuk, hatalarının, yanlış davranışlarının sorumluluğunu üstlenir ancak sevildiğini, bu sevginin hiç bir durumda değişmeyeceğini bilir, bu temel güven duygusu ile yetişir.
Sevginin şartlı olarak sunulduğu ortamlar ise (uslu olursan seni çok severim gibi), çocuğun kaygı düzeyini ciddi derecede arttırır; uzun vadede güvensizliğe, kırılganlığa yol açar.
Değerli hissedebilmenin değeri paha biçilemez.
Anna Frobel
Primum non Noncere! “Önce zarar verme!” -Hipokrat