Bebekler, doğumdan önce anne karnında sesleri duymaya başlar ve doğumdan itibaren ses ve mimiklerle iletişim kurmaya devam eder. Söz öncesi yıl olarak adlandırılan yaşamın ilk bir yılı dil gelişiminde çok önemli olmasına rağmen okul öncesi yıllar temel dil becerilerinin kazanıldığı yıllardır.
Doğumdan itibaren ilk birkaç gün içinde bebek insan sesini ve hatta anne sesini ayırt edebilmektedir. 0-1 yaş arası olan söz öncesi dönemde bebeklerin seslendirmeyi öğrendikleri ve konuşmaya hazırlandıkları dönem olarak kabul edilir. Bu dönemde farklılaşmış ağlamalar, agulama, taklit ve yansılamadan söz edilebilir. Yaşamın ilk haftasından itibaren ağrı ve açlık ağlamaları farklılaşmaktadır. Ağlama ve huzursuzluk seslerine ilk bir ay içinde hoşnutluk sesleri eklenir. İlk bir yıl içinde bebeğin ses kalitesinde belirgin biçimde bir gelişim gözlenir ve bebek büyüdükçe çıkarılan ses yelpazesi genişler. İlk kelimeler ortalama 12. ayda duyulur. İlk kelimeden sonra bir yıla yakın süre devam eden, tek kelimelik cümle dönemi başlar(mama, dede, cikcik vb) ve 2 yaş ile birlikte çocuğun kelime dağarcığı genişlemeye devam eder ve iki kelimenin ifade ettiği anlamı kavraması ile iki kelimelik konuşma dönemine geçilir.
Sonuç olarak, tüm bebekler dildeki sesleri öğrenmekle dil öğrenmeye başlar ve 3 yaşlarında dil becerisinin belirgin kazanımı beklenir. Dil gelişimi çocukların iletişim, duygularını anlama ve ifade etme, düşünme ve problem çözme becerilerini destekler ve ilişki kurup sürdürmelerini sağlar.
Primum non Noncere! “Önce zarar verme!” -Hipokrat